OceanDesertFood

Ocean Desert Food: van onderzoeksproject naar onderneming

ODF: van onderzoeksproject naar onderneming

OceanDesertFood heeft als doel om voor de consument herkenbare en lekkere producten te maken die een brug slaan naar minder bekende landbouwgewassen als zeekraal en zeewier. De producten worden op de markt gebracht onder het merk Salterra (zoute aarde).

De oorsprong van deze activiteiten ligt in de onderzoeksprojecten op het gebied van saline land- en bosbouw van de OASE Foundation (Organisation for Agriculture in Saline Environments). OASE was jarenlang nauw betrokken bij het halofyten onderzoek dat werde uitgevoerd door  Saline Seed Mexico www.oasefoundation.eu. Het Research & Development project in Baja groeide uit tot de Salicornia (Zeekraal) Farm waarmee we nu nog steeds zaken doen. Zij produceren naast zeekraal als verse groente nu ook onze gedroogde zeekraal in de flesjes ZeekraalZilt.

Wat later ontstond de samenwerking met de belangrijkste zeewierproducent in hetzelfde gebied. Ook al lijkt het maar een kleine stap van produceren met zeewater op land (zeekraal) naar productie in het zeewater zelf (zeewier), toch komen hierbij weer heel andere uitdagingen aan de orde. Oogsten op land kan bijvoorbeeld gebruik maken van aangepaste bestaande landbouwtechnieken, op zee ligt dat allemaal wel wat ingewikkelder.

Jose Ramon Noriega, director of Saline Seed

Jose Ramon Noriega

OASE’s voornaamste onderzoekspartner in Mexico, Jose Ramon Noriega, director of Saline Seed is uit bijzonder hout gesneden. Deze Mexicaanse innovator en agronoom heeft zich met een enorme drive op de uitdaging geworpen om van een relatief onbekend saline gewas als Salicornia een echt landbouwgewas te maken. Daarnaast is hij een specialist in landscaping in droge en zilte omstandigheden en produceert hij Nopal-cactussen in de woestijn. Inmiddels zijn de drie zonen ook in het bedrijf gestapt, zodat de toekomst en de verdere ontwikkeling van Saline Seed BV verzekerd zijn.

Ignacio Beamonte, director Bajakelp

Ignacio Beamonte

Het concept voor Chips uit Zee werd ontwikkeld door onze Mexicaanse kelpwier-partner Ignacio Beamonte. Als student mariene biologie aan de Cicese universiteit in Ensenada raakte Ignacio gefascineerd door het kelpwoud, de schitterende onderwater wereld voor de kust van Baja California. De kelpwieren werden het grote thema in zijn leven en de basis voor het bedrijf Bajakelp. Samen met zijn familie drijft hij dit bedrijf en de gezondheidswinkel La Milpa in Ensenada (Baja California MX). Als voedingsdeskundige voert hij een niet aflatende strijd tegen de veelheid van ongezonde snacks in zijn land.

Ook in Nederland is steeds meer belangstelling voor biosaline en zeewierproductie. Als gevolg van de klimaatverandering kunnen we in de toekomst meer verzilting verwachten en zullen we ook moeten werken aan nieuwe voedselbronnen. Hoewel in ons klimaat de problemen vooralsnog minder nijpend zijn dan in aride gebieden, is het – met het oog op de toekomst – van belang om deze vormen van land- en zeebouw verder te ontwikkelen. Wie er meer van wil weten kan kijken op www.zeekraalwijzer.nl en www.zeewierwijzer.nl en daarnaast op www.ziltproefbedrijf.nl en www.zeewierboerderij.nl.

Links naar interessante partners op dit gebied